25.11.2016
SavoGrow Oy, Kuopion kansalaisopisto, Kuopion Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry, Suonenjoki

Vuorovaikutteinen, videovälitteinen verkkokohtaaminen omaishoitajille

Yhteistyössä:
Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Pohjois-Savossa oli tarvetta järjestää omaishoitajille sellaista virikettä ja vertaistukea kotiin, joka tukisi omaishoitajan jaksamista.

Yhdessä Kuopion Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n, Kuopion kansalaisopiston sekä Palvelu tulevaisuuteen: eMaaseutu -hankkeen (tavoitteena palvelujen sähköistäminen) luotiin toimintatapa, jossa maakunnallisesti järjestetään videokohtaaminen halukkaille omaishoitajille. Vuorovaikutteisessa videokohtaamisessa annetaan kahden tunnin ajan tietoa omaishoitajuudesta, mutta myös käydään läpi omaishoitajien tilanteita kotona ja ryhmäydytään.

Palvelu tulevaisuuteen: eMaaseutu -hankkeesta vastaa SavoGrow Oy, jonka omistavat Keiteleen, Pielaveden, Rautalammin, Suonenjoen, Tervon ja Vesannon kunnat.
Ratkaisu
Kuopion kansalaisopistolta käsin on otettu syksyllä 2016 joka toinen viikko yhteys kotonaan sijaitseviin omaishoitajiin vuorovaikutteisesti. Tekniseen toteutukseen on voitu käyttää Palvelu tulevaisuuteen: eMaaseutu -hankkeen kokeilurahaa.

Lisää kokeilusta: http://www.savogrow.fi/kehittamispalvelut/sahkoiset_palvelut/pilotit/video_valittaa_omaa_aikaa_ja_tunteiden_jakamista_omaishoitajille.405.news
Tulokset
Pilotti on vielä kesken, mutta jo nyt on saatu kolme tärkeää tulosta:

a) 60-80+ -ikäiset omaishoitajat ovat saaneet tarvittavan tekniikan helposti haltuun ja suuri osa kokeiluun tarvittavista laitteista on löytynyt kodeista (hanke on lainannut webkamera-mikrofoni-yhdistelmää)

b) omaishoitajat ovat saaneet videovälitteisistä kohtaamista palautteen mukaan paljon sekä tiedollista antia että vertaistukea: myös kohtaaminen ruudun kautta on koettu tunteelliseksi, läheiseksi ja jopa intiimiksi

c) videovälitteisen toiminnan myötä toimintaan on tullut uusia ihmisiä, jotka eivät olisi kotitilanteen, välimatkojen tai muiden syiden takia valmiita tulemaan fyysisiin ryhmiin

Yhteyshenkilöt

Minna Jaakkola
minna.jaakkola(ät)savogrow.fi
viestintäpäällikkö
Kehitysyhtiö SavoGrow Oy / Palvelu tulevaisuuteen: eMaaseutu -hanke
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Tulosta