28.4.2021
Lempäälän kunta/Lempäälän lukio, Lempäälä

Vihreää virtaa - ympäristövaikuttamista Lempäälän lukiossa

Käytössä

Tarve ja tavoitteet
Ilmastosoturien tavoitteena on konkretisoida jokaiselle niitä arkisia muutoksia, joita arkisessa elämässämme on syytä tehdä. Muutokset eivät välttämättä ole suuria, mutta niiden tekeminen on helpompaa, kun ne tehdään yhdessä.
Ratkaisu
Ilmastosoturit on lokakuun lopussa 2018 Lempäälän lukiossa perustettu aktiivinen opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteinen ryhmä. Ryhmällä on neljä tavoitetta:

• Välittää tietoa ympäristönsuojelusta.
• Innostaa ihmisiä tekemään ympäristön, luonnon ja ilmaston kannalta fiksuja valintoja.
• Vaikuttaa asioihin lähellä ja kauempana.
• Tuoda esille toivon näkökulmaa kiinnittämällä huomiota edistysaskeleisiin.

Ilmastosotureiden perustajana, innovaattorina ja organisoijana toimii Jarmo ”Jamo” Lehtinen.

Tänä keväänä Ilmastosoturit toteuttivat Vihreää virtaa -lähiympäristöpäivät 14.-15.4.2021. Tapahtumassa haluttiin yhdistää sekä kestävän kehityksen että hyvinvoinnin näkökulmat.

Toimme esille konkreettista täsmätietoa liikenteen, ruoan, kotitalouksien ja ihan arkisten valintojemme vaikutuksista hiilijalanjälkeemme ja esittelimme erilaisia ekologisempia vaihtoehtoja.

Ympäristöpäivien aikana julkaisimme useita asiantuntijahaastatteluja ja opiskelijoilla teetettyyn kyselyyn pohjautuvia tietoja. Oppituntien aluissa oli lyhyehköjä videoita ja tietoiskuja edellä mainituista teemoista.

Haastatteluissa kukin asiantuntija toi oman näkökulmansa ilmastonmuutokseen ja sen vaatimaan toimintaan:

• Meteorologi Kerttu Kotakorpi on ollut nuoresta asti kiinnostunut säästä ja ilmastosta. Ilmastonmuutos laskee Suomessa niiden eläinten mahdollisuuksia, jotka ovat jo valmiiksi uhanalaisia, kun taas uudet lajit leviävät etelästä ja uhkaavat kotoperäisiä lajeja. Kotakorpi on juuri julkaissut aiheesta kirjan: Suomen luonto 2100.

• Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö korosti toimintaa kunnallistasolla. Eniten hiilidioksidipäästöjä Lempäälässä syntyy liikenteessä, ja siksi ajoneuvon ja polttoaineen valinta on olennaista. Lempäälä on HINKU-kunta, mikä tarkoittaa Lempäälän laskevan hiilidioksidipäästöjään 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

• Painonnostaja Teemu Roininen on tullut siihen tulokseen, että kasvisruokavalio on parantanut hänen yleiskuntoaan ja sitä kautta tuloksia. On paljon merkitystä, sisältävätkö ateriat epäkestävästi tuotettuja elintarvikkeita vai eivät.

• Rap-artisti ja aktivisti eli Karri “Paleface” Miettinen on tehnyt kirjailija Kaisa Happosen kanssa kirjan Ilmastotekokirja, joka painottaa tekojen merkitystä lamaantumisen sijaan. Hän painottaa haastattelussaankin toivoa ja toimintaa.

• Ekopsykologi Kirsi Salonen kertoi luonnonsuojelun auttavan meitäkin. Luonnon läheisyys lievittää stressiä ja parantaa terveyttä. Huolehtimalla ympäristöstä huolehdimme myös omasta hyvinvoinnistamme.

Jaoimme näitä videoita ja infoa myös erilaisten somekanavien kautta. Näiden infopakettien lisäksi rakensimme linnunpönttöjä ja kiinnitimme niitä lintujärvemme ympärille, jätimme autot kotiin ja pyöräilimme kouluun, siivosimme kampuksen piha-alueet sekä kadunvarret roskista sekä nautimme kasvisruokaa. Julkaisimme myös valokuvakisan, jossa oli palkintojensaaja voi valita lahjakortin paikalliseen yritykseen tai ekologiseen vaatekauppaan.

Ilmastosotureiden toiminta jatkuu. Nyt on mahdollista tilata ilmastosoturit vierailulle ja kertomaan omasta toiminnastaan. Mahdollista on myös saada heiltä sparrausapua oman ympäristöryhmän tai
-projektin käynnistämiseen.
Tulokset
Näistä teoista, tapahtumista ja yhteisöllisyydestä saamme energiaa, vihreää virtaa ja uskoa tulevaan. Jokainen meistä tekee ratkaisuja joka päivä. Meidän on muutettava elintapojamme ja valittava toisin. Ei ole kyse siitä mitä me menetämme, vaan siitä, mitä me saavutamme.
#minunvuokseni #hyvinvointialelusta #lelustavirtaa

Ilmastosotureita on jo yli 70. Olemme ylpeitä upeista nuoristamme!

Syksyllä 2021 ilmastosotureiden avuksi perustettiin myös kestävän kehityksen Taimi-tiimi. Ryhmä on ”viherryttänyt” kampusta esimerkiksi hankkimalla lisää viherkasveja ja tehostamalla muovinkeräystä (puhdas muovi). Myös tähän tiimiin kuuluu sekä opettajia että opiskelijoita.

http://vps.virtuaalikoulu.org/ilmastosoturit/

Instagram ja Twitter: @ilmastosoturit

Yhteyshenkilöt

Taina Salonen
taina.salonen@lempaala.fi
Apulaisrehtori
Lempäälän lukio