18.1.2019
Porin kaupunki, Pori

Liikuttavat kuvat

Käytössä

Tarve ja tavoitteet
Kehittämiseen ryhdyttiin monikerroksisen virastotalon henkilöstön työhyvinvoinnin parantamiseksi.
Liikkeelle lähdettiin kahden työntekijän idean pohjalta.
Idean saaneet työntekijät tekivät omatoimisesti, yllätyksenomaisesti.

Se oli yksi niistä Porin Superkesän (samanaikaisesti Asuntomessut, SuomiAreena, PoriJazz) työpäivistä. Työmaalla riitti haasteita, sähköposti tulvi kysymyksiä, joihin vaadittiin reagointia asap, lounas oli jäänyt väliin ja messualueella extempore esille tullut tarve opastauluista vaati asiointia painotalon kanssa heti eikä kohta. “Oikeat työt” jotka sinä päivänä oli pitänyt tehdä, olivat tekemättä. Kotonakin kaivattiin jo. Kello lähestyi iltaa. Väsymys painoi.

Keskustelimme uupuneena samansuuntaisista tuntemuksista keskenämme. Palauttelimme mieleen mikä on meille tärkeää ja mikä saa meidät rentoutumaan. Unohtamaan arjen huolet edes hetkeksi ja olemaan läsnä tässä hetkessä. Mikä saisi taas porraskäytävässä taapertavan kuntatyöntekijän hymyilemään?

PING!

"Hei mitäs jos tehtäisiin valokuvanäyttely?”, toinen meistä heitti.

"Joo!", vastasimme yhdestä suusta.

Siitä se sitten lähti.

Päivä päivältä. Yksi kuva. Hiljaisuudessa. Yllättäen. Sattumalta. Ilmestyi porraskäytävään.
Ratkaisu
Aloitimme näyttelyn kuvien julkaisun Porin kaupungin Teknisen toimialan, tuttavallisemmin Postitalon, Porinan puoleisesta porraskäytävästä. Yksi kuva heti kellokortille. Seuraava johdattamaan portaisiin. Kolmas porrastasanteelle. Muutaman viikon päästä oli myös Valtakadun puoleinen rappukäytävä osa valokuvanäyttelyämme.

Ihmisen verenpaine laskee jo muutamassa minuutissa ulkoillessa luonnossa tai puistossa. Siksi valjastimme porraskäytävät erilaisin, arkisinkin luontoelementillä höystetyin maisemin, joita itse etsimme ja kuvaamme vapaa-ajallamme. Huomasitko välkehtivät joen laineet aamuauringossa? Tai pyöräilitkö raikkaassa kesäaamussa halki puistokäytävän? Huomasitko samalla syreenin tuoksun? Me huomasimme. Kuljemme paljon niin luonnossa kuin kaupungissakin. Kiinnitämme huomiota ympäristön kauneuteen ja yksityiskohtiin ja haluamme laittaa muutkin huomaamaan ja voimaan paremmin. Koska viimeksi vain istuit rantakalliolla? Ilman puhelinta. Ilman kalenteria. Ilman kiirettä.

Kuvien tarkoituksena oli innostaa virastotalossa liikkuvat nappaamaan portaat alle hissin sijaan. Uteliaina siitä, oliko kuvia lisääkin. Jo ensimmäisellä näyttelyviikolla silmään pisti somessa työkaverin innostava päivitys. Kuvat olivat pelastaneet päivän ja taas jaksoi paremmin. Toivottavasti myös muut onnistuivat ottamaan askeleen lähemmäksi omaa hyvinvointia.
Tulokset
Innostimme työntekijöitä liikkumaan, havainnoiman ympäristöään ja voimaan paremmin.
Liitteet
IMG_3500käytävä_näyttely.jpg
Päivä 1_04062018_Tuomala.jpg
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät

Yhteyshenkilöt

Heli Nukki
heli.nukki@pori.fi
Projektipäällikkö
Porin kaupunki, elinvoimayksikkö/kaupunkisuunnittelu ja Teknisen toimialan

Heli Nukki
heli.nukki@pori.fi
Projektipäällikkö
Porin kaupunki, elinvoimayksikkö/kaupunkisuunnittelu ja Teknisen toimialan