6.3.2017
Kontiolahden kunta, Kontiolahti

Kontiolahden lumiveistokset

Käytössä

Tarve ja tavoitteet
Sain sparrauspäivässä 31.1.2017 idean tehdä lumiveistoksia Kontiolahdelle, kun sparrajana toiminut Tamora kertoi Kuusamon lumiveistoksista.

Kunnan läpi kulkee 6-tie ja sillä liikkuu paljon talvituristeja Kolille sekä ylemmäs pohjoiseen. Lisäksi täällä Kontiolahdella on neljät eri kisat ampumahiihtostadionilla maalikuun 2017 aikana. Suurimpana ampumahiihdon maailmancup viikon 10 lopulla.

Ideani oli tehdä talvilomalaisten ja kisavieraiden iloksi 6-tien varteen lumiveistoksia. Tien varrella on useita meluvalleja ja avointa ympäristöä.
Ratkaisu
Ensimmäinen ajatus oli laittaa työttömien ryhmä töihin ja toinen ryhmä oli tarkoitus koota kehitysvammaisista työkykyisistä henkilöistä, jotka tekevät minulle paljon kesällä erilaisia ympäristötöitä työnohjaajan valvonnassa.

Eka naula ei vetänyt, oli kiirettä, epävarmuutta ja pelkoa siitä, ettei pojat pysy työmaalla ja häiriköivät liikennettä. Oli lähellä, etten heittänyt rukkasia naulaan.

Mutta kun idea oli mielestäni hyvä, en tahtonut siitä luopua.

Keskustelin kunnanjohtaja Jere Penttilän kanssa ja jalostimme ideaa: pyydetään kontiolahtelaisia seuroja ja yhdistyksiä talkoisiin ja tarjotaan vähän talkoorahaa lumiveistoksista. Jere teki lehdistötiedotteen ja kutsu lähetettiin sähköpostilla noin 60 eri yhdistykselle.

Lehdet ja media julkaisivat tiedotteen ja asiaa pidettiin hyvänä. Aluksi vain yksi seura kiinnostui, mutta sekin luopui, kun ei seuran aikuiset lähteneet mukaan. Kyselyjä alkoi tulla muualta, pääseekö muualta tekemään. No ilman muuta pääsee.

Kaksi SM-tason lumenveistäjää ilmoittautui mukaan, he tarvitsivat harjoitustöitä Pohjois-Suomen lumenveistokisoja varten ja olivat innoissaan luvatusta talkoorahasta. Sitten loppumetreillä yksi kyläyhdistys lähti mukaan, ja eikun lumikasoja tekemään.

Teetätin sovituille näkyville paikoille 3 isoa lumikasaa kaivinkoneella, joka urakoitsee kuntatekniikalle. Kuntatekniikka maksoi lumen kasauksen. Kasojen lumen kovetuttua pakkasessa veistäjät kävivät töihin.

Tulokset
Hienoja tuli! Nyt viikolla 9 vesi ja räntäsade runteli teoksia, ja tänään 3.3 otetut kuvat eivät ole ihan edukseen.

Katso kuvat: http://bit.ly/2mvaQl7 ja http://bit.ly/2maoJ5f

Oppiakin tuli, tärkein oli: lumenveistoa harrastavat tarvitsevat ja haluavat harjoituskohteita ja he ovat valmiita tulemaan tekemään useamminkin veistoksia. Asiasta pitää jo neuvotella etukäteen viimeistään alkutalvesta, niin voimme saada jopa useita veistoksia. Vaikka kisastadionille ampumapenkan päälle tai takametsään !!! lauman karhuja, hirviä vai peikkoja??

Ja kyllä amatööritkin osaavat , kyläyhdistyksen veistos on myös hieno !

Yhteyshenkilöt


etunimi.sukunimi@kontiolahti.fi