15.9.2021
Limingan kunta / kirjasto, Liminka

Kirjastotyö tutuksi somevideoilla

Käytössä

Tarve ja tavoitteet
Kirjastossa koettiin, että asiakkaat eivät tiedä mitä kaikkea työpäivän aikana tapahtuu. Halusimme tuoda esille kirjastotyön monipuolisuutta ja hiljaista takahuonetyötä, joka ei näy asiakkaille. Emme kuitenkaan halunneet ottaa liian vakavaa lähestymistä, vaan halusimme myös tuoda esille henkilökuntamme iloisuutta ja huumoria.
Tavoitteena oli saavuttaa kirjaston olemassa olevaa asiakaskuntaa ja yhteistyökumppaneita. Halusimme myös kokeilla saisimmeko uusia seuraajia ja enemmän huomiota, tekemällä sosiaalisen median sisältöjä meille uudella tavalla.
Ratkaisu
Teimme suunnitelman ja aikataulun sosiaaliseen mediaan Kirjaston arki -teemaviikosta kesäkuulle 2021. Teemaviikolla julkaistiin yksi uusi video päivässä. Jokaisella videolla tuotiin esille jokin sellainen kirjastotyön osa-alue, joka ei yleensä näy asiakkaille. Teemoiksi valittiin: palautusluukun tyhjennys, aluekuorman purku, aineiston hyllytys, uusien kirjojen vastaanotto, aineiston poistaminen, omatoimikirjaston käyttö sekä aineistoon tutustuminen vapaa-ajalla.
Suunnitelman jälkeen lähdettiin pohtimaan mitkä työtehtävät toimivat parhaiten videoina ja mitkä valokuvina. Koko henkilökunta osallistui videoiden ja valokuvien tekemiseen. Näin saimme myös esiteltyä henkilökuntaa asiakkaille.
Henkilökunnasta kaksi oli vastuussa videoiden kuvaamisesta, editoimisesta ja sosiaalisen median sovelluksiin lataamisesta.
Kustannuksia ei syntynyt, muuten kuin henkilökunnan työajan käytöstä.
Tulokset
Teemaviikko oli todella suosittu. Teemaviikon postaukset sosiaalisessa mediassa saivat huomattavasti enemmän huomiota ja kommentteja, kuin kirjaston postaukset yleensä. Asiakkailta tuli myös pyyntöjä jatkaa Kirjaston arki -videoita jatkossakin. Kirjastolla onkin suunnitelmana tehdä uusi teemaviikko syksyllä 2021.
Uskomme, että nimenomaan tiivistetty teemaviikko toimii tällaisessa tiedottamisessa paremmin, kuin yksittäiset videot muun somesisällön seassa. Olemme luottavaisia, että kampanjan jälkeen asiakkailla on nyt enemmän tietoa siitä, mitä kirjastossa tapahtuu ennen aukioloajan alkamista ja mitä kirjaston takahuoneessa tehdään. Samalla saimme ehkä vähän virkistettyä näkemystä henkilökunnastamme ja piristettyä kirjaston imagoa.

Yhteyshenkilöt

Sanna Näätänen
sanna.naatanen@liminka.fi
kirjastonhoitaja
Limingan kunta / kirjasto