15.4.2019
Asikkalan kunnankirjasto, Asikkala

Kirjastopyörä parantamaan kirjaston saavutettavuutta

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Kirjastopyörä on liikkuva kirjasto, joka mahdollistaa lainausaseman pystyttämisen melkein mihin tahansa kirjastorakennuksen ulkopuolelle. Kirjastopyöriä on jo ollut käytössä joissakin isommissa kunnissa. Asikkalan kirjasto on monille kuntalaisille huonosti saavutettavissa, ja kirjastoautostakin oli luovuttu jo kymmenisen vuotta aiemmin. Lihasvoimin liikkuva kirjasto tuntui sopivan hyvin liikkuvaan kuntaan. Tavoitteena oli saada kirjasto paremmin näkyviin, ja mahdollistaa kirjaston liikkuminen ihmisten luokse.

Ratkaisu
Konkreettisin asia on ollut itse kirjastopyörän hankinta ja käyttöönotto. Hankittiin sähköavusteinen laatikkopyörä, johon suunniteltiin teippaukset. Kirjastopyörän hankintaan saatiin mallia ja apua muista kirjastoista. Lisäksi piti hankkia lukko, pyöräilykypärä ja pyöräpumppu. Muita hankintoja tehdään matkan varrella, kun tarvetta ilmenee. Lainausasema vaatii kannettavan tietokoneen, viivakoodinlukijan ja verkkoyhteyden. Vielä on mietinnässä, käytetäänkö kirjastosta löytyvää välineistöä, vai hankitaanko pyörän käyttöön uusia laitteita. Pyörä maksoi kirjastolle n. 3300 euroa (sis alv 24 %). Pyörää varten on suunnitteilla myös säilytyspaikka kirjastotiloihin, josta tulee lisäkuluja.

Tulokset
Liikuteltavan kirjastopisteen mahdollisuudet ovat moninaiset. Kirjastopyörä tapahtumissa lisää näkyvyyttä, kirjastopyörä koulun pihassa mahdollistaa lainaamisen välitunnilla, kirjastopyörä uimarannalla tuo kirjat sinne, missä ihmiset hellepäivinä ovat jne. Lisäksi pyörä kuljettaa kirjat vinkkauskeikoille ja vaihtuvat kirjakassit palvelukeskukseen. Pyörä vahvistaa ajatusta siitä, että kirjasto ei ole seiniin sidottu. Eniten tulevaa toimintaa määrittää se, miten kirjaston henkilökuntaa riittää esimerkiksi kesällä polkemaan ihmisten luokse, mutta onneksi pyörä ei ole aikatauluihin sidottu, vaan toimintaa voidaan suunnitella hyvin joustavasti.
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto/esimiehet
ja henkilöstö

Yhteyshenkilöt

Tanja Kairimo
tanja.kairimo@asikkala.fi
kirjastonjohtaja
Asikkalan kunta