26.2.2021
Limingan kunta/Ojanperän koulu, Liminka

Yhteisöllisyyden ylläpitoa virtuaalijuhlilla pandemian aikana

Käytössä

Tarve ja tavoitteet
Ojanperän koulun vahvuus on eittämättä yhteisöllisyys. Olemme olleet huolissamme sen jatkuvuudesta pandemian aikana ja päätimme kehittää koulumme salipäivänavauksia ja -juhlia niin, että vanhemmat ja koko koulun väki kokoontuisivat näihin tilaisuuksiin säännöllisesti edelleen, mutta virtuaalisesti. Toinen tärkeä tapahtuma on ollut aina vanhempainillat, joiden toteutuminen piti miettiä uudelleen, samoin ekaluokkalaisten kouluun tutustuminen.
Ratkaisu
Järjestimme keväällä 2020 ekaluokkalaisten kouluuntutustumisen virtuaalisesti. Ekaluokan opettajat videoivat itsestään esittelyvideon, joka lähetettiin eskarilaisten vanhemmille katsottavaksi. Lisäksi oppilaat pääsivät ennen syyslukukauden alkua omissa ryhmissään tutustumaan kouluun.
Syksyn vanhempainillat järjestettiin etäyhteyksin, ja vielä tuolloin sai tulla myös koululle, jos niin halusi. Tämä kombinaatio toimi hyvin ja kaikki luokka-asteittaiset vanhempainillat olivat erittäin interaktiivisia. Niistä tuli kiitosta!

Olemme pitkin kouluvuotta järjestäneet etäpäivänavauksia koulun tv-studiosta, jolloin oppilaat ovat myös saaneet harjoitella tv-esiintymistä. Myös koulun juhlat ovat olleet tarjolla etäyhteyksin. Tilaisuuksia varten olemme pyytäneet videoiden julkaisua varten luvan vanhemmilta. Kodeissa on katsottu koulun päivänavauksia ja juhlia moneen kertaan ja niistäkin on tullut kiitosta jopa kunnan facebook-sivulla kuntalaisilta.
Tulokset
Formaatti muuttui, mutta tilaisuuksien henki on säilynyt. Tapahtumat ovat ylläpitäneet yhteisöllisyyttä ja tarjonneet lapsille toisenlaisen formaatin ja mahdollisuuden harjoitella tällaista esiintymistä. Etäpäivänavausten toteuttamista voi toki jatkaa, mutta pandemian jälkeen ihmiset kaipaavat toistensa tapaamista ja livenäkemistä.

Yhteyshenkilöt

Raija Johnson
raija.johnson@liminka.fi
rehtori
Ojanperän koulu