1.10.2020
Lempäälän kunta, Yhteisöpalvelut, Lempäälä

Ulkoilutapahtuma kuntalaisillle

Käytössä

Tarve ja tavoitteet
Järjestimme Valopolun Innilän urheilumajalla 13.2.2020. Idea sai alkunsa perinteisestä käytäväkeskustelusta. Eri-ikäisiä yhdistävillä yhteisöllisillä kulttuuri- ja liikuntatapahtumilla, erityisesti non stop -ulkoilmatapahtumilla on ollut viime vuosina selkeästi tilausta Lempäälässä. Ihmiset hakevat elämyksiä ja sisältöjä, joihin voi osallistua – ei vain estraditaidetta. Liikkumattomuuden on laskettu maksavan Lempäälässä 16,7 M € (seutuliikehankkeen laskelma). Yksinäisyys on myös merkittävä haaste. Ystävänpäivän merkeissä haluttiin lisätä kontakteja, ystävyyttä ja saada kaiken ikäiset ihmiset liikkeelle.

Tapahtuman tavoitteena oli toimijoitten ja asiakkaiden yhteisöllisyyden lisääminen ja vuoden leikkiteeman nosto, uudenlaisen talvisen, luontoa, kulttuuria ja liikuntaa yhdistävän ulkoilutapahtuman järjestäminen.

Kehitettiin ja vahvistettiin yhteisen tapahtumajärjestämisen tapaa (kumppanuus- ja tapahtumapalvelut, aktiviteetti- ja elämyspalvelut / sivistyksen palvelualue, vertaisohjaajat, 3. sektorin toimijat). Taustana oli edellisenä vuonna järjestetyt Hankitanssit.
Ratkaisu
Tapahtuma suunniteltiin tiimissä, johon kuului yhteisökoordinaattori ja kaksi liikunnanohjaajaa. Tapahtuma järjestettiin urheilumajan pihalla ja kahdella kulkureitillä. Merkityn polun varrella oli roolihahmoja, metsänhenkiä (emuita/haltioita), jotka kertoivat tehtävistään. Polun ohjelma oli tauolla silloin, kun pihalla oli ohjattuja yhteisleikkejä ja tanssiesitys. Muuten tapahtuma toimi non stop -periaatteella.

- Liikunnanohjaajat olivat yhteydessä vertaisohjaajiin ja Lempäälän Valo ry:een ja sopivat heidän osuuksistaan: tarjoilut, nuotiopaikka, yhdistyksen toiminnan esittely.
- Liikunnanohjaajat järjestivät tapahtumapaikalle polttopuut, tulihäkit ja soihdut.
- Yhteisökoordinaattori tilasi Lempäälän Kalevalaiset ry:ltä draamallisen toteutuksen metsänhaltioista (sisältöjä ideoitiin yhdessä: Mielikki, Käreitär, Hongotar, Tyytikki, Ahti). Saavutettiin synergiahyöty: Kalevalaisten Naisten Liiton vuositeema 2020 on Metsän henki – suomalainen luontosuhde ennen ja nyt. Haltiaroolihahmot olivat lyhdyin, valoketjuin ja heijastimin merkityn, maastoon lumeen tallatun polun varrella.
- Yhteisökoordinaattori tilasi uusintaesityksen Lempäälän Pandat ry:ltä edellisenä vuonna tilatusta valotanssista. Hyötynä oli mahdollisuus uuteen toteutukseen uudessa tilassa, uusi tavoitettu yleisö.
- yhteisökoordinaattori tilasi leikittäjän. Hyötynä oli leikkiperinnön välittäminen ja yhteisöllisyyden vahvistaminen.
- Hoidettiin tapahtuman lupa-asiat sekä tiedotus ja markkinointi, tapahtumakoordinaattorilta saatiin tukea someviestintään.
- Tapahtuma toteutettiin edullisesti ja kustannuksia eri yksiköiden välillä jakaen. Kuluja syntyi materiaalihankinnoista, kuljetuksista ja ohjelmapalveluista. Henkilökulut jäivät mataliksi yhdistysten talkoopanoksen ansiosta. (Talkoopanosta saatiin myös järjestäjien perheenjäseniltä.)
Tulokset
Tapahtuma vahvisti yhteistyöverkostoa ja toi uusia liikunta- ja kulttuurielämyksiä eri ikäisille. Se lisäsi myös tietoa kulttuuriperinnöstä. Valopolku sai ihmiset liikkeelle metsään. Luonnon hyvinvointivaikutukset ovat merkittäviä! Tapahtuma oli erittäin onnistunut ja tunnelma suorastaan maaginen. Tapahtuma toimi myös hyvin kohtaamispaikkana, mikä oli tarkoituskin. Onnistuminen antaa rohkeutta ottaa sääriski ja nähdä vaivaa vastaavien tapahtumien järjestämisessä.

- Yhteistyö pelasi, totuttiin tiimityötapaan ja toisaalta jakamaan tehtävät selkeästi. Ideoijien/toteuttajien kesken vallitsi hyvä ja innostunut henki. Tämän ja aiempienkin yhteistyökuvioiden perusteella on helppoa lyödä voimat yhteen ja käyttää tapahtuman järjestämisestä saadut opit hyödyksi.
- Tapahtuman aikaavievä reittisuunnittelu, rakentelu ja purku tehtiin yhteistyössä.
- Tapahtuma tavoitti noin 200 kävijää, mikä on hyvä määrä arki-iltana, pimeässä, kuntakeskuksen ulkopuolella (ei julkisia kulkuvälineitä).
- Tapahtumasta saatiin erittäin hyvää palautetta! Monet kiersivät elämyspolun ja pitemmän kuntopolun useaan kertaan.
- Ulkotapahtumilla on aina sääriski. Tällä kertaa oltiin onnekkaita: tapahtumailta oli useamman viikon aikana ainoa tähtikirkas ilta ja maassa oli juuri tuolloin ohut lumipeite, vaikka helmikuu muuten oli pitkään musta.

Kuvia tapahtumasta: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=197249583619841&set=a.3037343706277067

Yhteyshenkilöt

Talvikki Torppa
talvikki.torppa@lempaala.fi
Yhteisökoordinaattori
Lempäälän kunta