29.9.2020
Riihimäen kaupunki, kotiin annettavat palvelut, Riihimäki

Senioripuistoilua päivätoiminnan tilalle

Käytössä

Tarve ja tavoitteet
Koronapandemian vuoksi ikäihmisten päivätoiminta ja avoimet toiminnat suljettiin. Se näkyi ja huoletti. Aktiivisen elämäntavan kuntouttava ja ennaltaehkäisevä vaikutus on merkittävä niin palveluiden tarpeiden kuin mielekkään elämänkin näkökulmasta.

Ratkaisu
Riihimäellä käynnistettiin kesäkuun alussa Senioripuistoiluksi nimetty toiminta, jossa ympäri kaupunkia pakettiautolla vietiin avointa päivätoimintaa puistoihin teemalla "Turvallisesti ihan pihalla". Toimintaa järjestettiin arkisin kymmenessä eri paikassa joka viikko. Toiminta oli melkoinen suksee ja kävijöitä kesä-heinäkuun aikana oli yli 1200. Palaute oli erinomaista. Elokuun tauon jälkeen todettiin, ettei päivätoimintoja voi avata vieläkään ja toimintaa päätettiin jatkaa samoin tuloksin syys- ja lokakuun ajan. Tällä kertaa panostetaan myös huonokuntoisten saattamista tapaamisiin työntekijöiden ja vapaaehtoisten voimin.
Tulokset
Toiminta on kustannustehokkaampaa ja tavoittavampaa kuin normaali päivätoiminta, jossa kuljetuskustannukset ovat suuret ja osallistujamäärä on rajatumpi. Palvelun tarjoaminen oman kodin liepeille, rollaattorimatkan päähän, voi lisätä myös asuinalueiden aktiivisuutta ja naapuritkin saattavat tulla tutummiksi. Seurauksena voi olla omaehtoista virkistystä ja toimintakykyä parantavien tapojen syntymistä. Lisäksi vanhukset näkyvät kokoontuessaan katukuvassa. Se on myös mahtavaa! Jospa tämän myötä päästäisiin pois siitä tragediasta, että usein yksinäiset suomalaiset istuvat yksinäisyyttään huokaillen keittiön ikkunansa ääressä kolmen metrin päässä (turvaväli?) toisesta samanlaisesta, betoniseinä vaan on välissä.
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät

Yhteyshenkilöt

Janne Yrjölä
janne.yrjola@riihimaki.fi
Palveluesimies
Riihimäen kaupunki, kotiin annettavat palvelut