29.3.2017
Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymä , Pöytyä

Perhevalmennuksen kehittäminen

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Kuntayhtymässämme toteutettiin odottavien perheiden perhevalmennusta hyvin perinteisellä tavalla. Äitiysneuvolan th:t pitivät tunnit odotuksesta, imetyksestä, kivunlievityksestä yms. Neuvolapsykologi puhui parisuhteesta ja lastenneuvolan th lastenhoidosta. Mallia piti alkaa kehittää, koska perheiden osallistuminen tapaamisiin alkoi vähetä ja luentotyyppinen asioiden käsittely tuntui muutenkin aikansa eläneeltä toiminnalta.

Tavoitteena oli luoda uusi malli, joka saisi odottavat perheet lähtemään paremmin mukaan ja tarjota heille heidän tarpeistaan nousevia palveluja vauvaperheen arkeen. Tiedostaen, että odotusaikana mieli keskittyy lähinnä synnytykseen ja toisaalta pikkulapsiperheet kaipaavat tukea vanhemmuutensa, siirsimme ison osan perhevalmennuksesta synnytyksen jälkeiseen aikaan. Myös kuntayhtymän mielenterveystyössä mietitiin, miten pikkulasten vanhemmat saataisiin pienemmällä kynnyksellä ottamaan yhteyttä.
Ratkaisu
Asiaa pohdittuamme johtava hoitaja kutsui saman pöydän ääreen neuvoloiden terveydenhoitajat, mielenterveystyön sairaanhoitajat ja perushoitajan sekä neuvolapsykologin. Yhdessä pohtien ja ideoiden sekä muualta hyviä käytäntöjä selvittäen päädyttiin kokeilemaan ryhmäneuvoloita sekä parisuhdetapaamisia.

Äitiysneuvolan kätilö/th:t pitävät edelleen äitysvalmennustunnit ennen synnytystä, mutta tuntien sisältöä kehitettiin. Kesällä 2016 perhevalmennuksesta jätettiin lastenhoitotunti pois ja sen tilalle aloitettiin ryhmäneuvolatoiminta. Psykologin tunnin sijaan vanhemmille tarjotaan nyt (lapsen ollessa noin puolivuotias) parisuhdetapaamista, joissa neuvolapsykologi/psykiatrinen sh/perushoitaja käsittelevät vanhempien kanssa parisuhteeseen ja vauvaperhearkeen liittyviä asioita.

Ryhmäneuvolasta saatiin hyvää palautetta ja toivottiin kovasti jatkoa. Niinpä syksyllä 2016 aloitettiin vielä ryhmäneuvolat noin 9kk ikäisille vauvoille.

Rahoitusta ei tullut muualta, resurssista suuri osa tuli vanhoja rakenteita purkamalla. Ryhmäneuvolaan menee lastenneuvolassa suunnilleen sama aika kuin mitä aiemmin meni lastenhoitotuntiin. Psykologin lastenhoitotunti jäi myös pois ja vaikka yksittäiset parisuhdekäynnit vievät toki enemmän aikaa kuin yksi tunti, niin nyt psykologin lisäksi tätä työtä ovat jakamassa psyk.sairaanhoitajat ja perushoitaja.
Tulokset
Perhevalmennus muuttui kaikkiaan erilaiseksi. Aiemmin prosessi kulki osana äidin odotusaikaa, nyt prosessi jatkuu melkein vauvan ensimmäisen ikävuoden loppuun asti. Yhteistyö neuvolan ja kuntayhtymän mielenterveystyön kesken on tiiviimpää.

Vanhemmilta on kysytty palautetta sekä ryhmäneuvoloista että parisuhdetapaamisista ja niistä on pidetty kovasti. Toki edelleen on perheitä jotka eivät niitä käytä, mutta ero aikaisempaan on merkittävä. Säästöä syntyy etenkin siitä, että työntekijöiden työpanos kohdentuu oikein.

Vaikeammin on mitattavissa se hyöty jonka vanhemmat saavat parisuhteeseen satsaamisesta, joka on hyvää ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa. Säästöä tuonee ja vanhempien jaksamista palvelee myös ryhmäneuvoloiden myötä saatava vertaistuki.

Toiminta on jo käynnissä ja palautetta käyttäjiltä kerätään kovasti. Yhteistyötä alueen kolmannen sektorin toimijoiden kanssa on mietitty.

Yhteyshenkilöt

Sanna Mäkinen
sanna.makinen(ät)tk.poytya.fi
terveydenhoitaja
Pöytyän ktt:n ky
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta