11.9.2020
Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos (HKL), liikennöintiyksikkö, Helsinki

Kuljettajien työn itsenäinen kehittäminen

Käytössä

Tarve ja tavoitteet
Metrojunan- ja raitiovaununkuljettajien Kunta10-tulokset ovat olleet Helsingin kaupungin työyhteisöjen häntäpäässä hyvin pitkään eivätkä sisäiset kehittämistoimet olleet tuoneet toivottua parannusta. Haimme ulkopuolista apua tulosten parantamiseen ja apuun tuli konsulttina Tamora. Heidän kanssaan teimme useita erilaisia kokeiluja ja yksi niistä oli kehittäjäryhmän kokoaminen kuljettajista itsestään. Kuljettajaryhmä itse nosti esiin kuljettajien kuntoiluohjeet, joilla voi vähentää istumatyöstä johtuvia tuki- ja liikuntaelinongelmia. Tärkeintä oli, että kuljettajat itse pääsivät kehittämään työtään.
Ratkaisu
Tamora fasilitoi kuljettajaryhmää kehittämään itse työtänsä. Perinteisesti olimme ajatelleet, että kuljettajan työssä kuljettajat eivät voi itse vaikuttaa sen sisältöön, koska aikataulut määräävät työpäivän sisällön hyvin yksityiskohtaisesti. Tamoran avustuksella kuljettajat keksivät, että he voivat tehdä kuntoilusisältöä työpäivään esim. päätepysäkeillä seisomisen ajaksi. Kuljettajat kokoontuivat työpajoihin kehittämään sisältöä ja työstämään materiaalia kollegoilleen. Joku esihenkilöistä oli mukana työpajoissa lähinnä vastaamassa kysymyksiin, jos niitä nousi heidän suuntaansa. Tamoran osuus rahoitettiin Kuntekon sparrauksella.
Tulokset
Tärkeintä oli kuljettajien kokemus siitä, että he pystyvät itse kehittämään työtänsä, vaikkei itse ajaminen muutukaan. Se loi hyvää fiilistä, joka säteilee myös kuljettajiin kuin työryhmän jäseniin. Välikyselyn perusteella kuljettajien kokemus omasta työhyvinvoinnistaan on parantunut. Koronaepidemia alkoi pian sparrauksen loppumisen jälkeen ja kovien tulosten yksiselitteinen arvioiminen tässä vaiheessa on vaikeaa, koska koronaepidemian vaikutukset ovat omalta osaltaan vaikuttaneet paljon muun muassa kuljettajien lähtövaihtuvuuteen ja sairauspoissaoloihin.

Yhteyshenkilöt

Arttu Kuukankorpi
arttu.kuukankorpi@hel.fi
Yksikön johtaja
HKL