13.4.2018
Kontiolahden kunta/tekninen osasto, Kontiolahti

Iloa ja tilataidetta arkiympäristöön

Käytössä

Tarve ja tavoitteet
Vilkasliikenteisten teiden varsilla oli avointa vapaata tilaa, joka kaipasi virikkeitä, ja toisaalta oli tarve kertoa elävästä elämästä kunnassamme ohikulkijoille ja saapuville vieraille.

Kehiteltiin avoimiin tiloihin erilaisia ympäristöystävällisiä, luonnonmateriaaleihin perustuvaa tilataidetta, jota voidaan tehdä yhdessä tai talkoilla ja hyödyntää kolmannen sektorin tekijöitä.

Tavoitteena oli ilahduttaa ohikulkijoita ja tuoda kuntaa esiin.
Ratkaisu
Pääteiden varsille on kuntatekniikka rakennuttanut maa-aineksesta pitkiä ja korkeita meluvalleja. Meluvalleissa on paljon hyvää tyhjää tilaa erittäin näkyvillä paikoilla, jossa voisi viestiä kuntalaisille loistavasta asenteesta tai ohikulkijoille ajankohtaisista asioista. Teiden varsilla on myös tunnettuja muinaismuistoja, jotka liittyvät olennaisesti Itä-Suomen historiaan.

Kehittämisteko syntyi esimiesten keskuudessa, toinen ideoi ja toinen kannusti toteuttamaan ideaa. Toteuttajaksi löydettiin innokas yhdistystoimija.

Talvilomien ajaksi ja ampumahiihdon maa-ilman cup kisojen alla toimijat kehittivät ja ideoivat kahden innokkaan yhdistystoimijan kanssa näkyvyyttä tiellä kulkijoiden silmän iloksi pääteiden varsille.

Paikallinen kyläyhdistys toteutti meluvallien päälle 27 kisaväeksi pukeutunutta lumiukkoa. Lumiukot tehtiin pakkaslumesta sullomalla lunta tiiviiksi isosta rumpuputkesta tehtyyn muottiin, jossa lumi kovettui ja lumi oli muotin poiston jälkeen työstettävissä. Idea muotista on kuultu lumenveistäjiltä ja Antti Suontama kehitteli muoteiksi isot rumpuputket, kuntatekniikka lahjoitti tarvittavat muottiputket. Kyläyhdistyksen kanssa ideoitiin liput lumiukoille ja muuta rekvisiittaa mukaan. Tilaus oli maksimissaan 100 lumiukkoa, toteutus oli hidasta ja vaivalloista pakkasella, 27 lumiukkoa tuli valmiiksi, mutta se täytti tavoitteen hyvin. Lumiukoista tuli hienoja, kyläyhdistys teki loistavaa työtä!

Lumiukoista tuli hyvää palautetta ohikulkijoilta ja moni kuvautti itsensä niiden kanssa. Autot pysähtelivät tiellä niiden kohdalla ja ottivat niistä kuvia. Kontiolahdesta jäi varmaan kivoja muistoja ja ilahduttivatpa ukot myös paikallista kulkijaa. Lumiukot jäävät sulamaan kevääseen ja rekvisiitta jäi paikalleen, paitsi eri maiden liput poistettiin kisojen jälkeen. Lumiukot kestivät paikallaan pitkälle kevääseen yli pääsiäisen ajan.

Samaan sarjaan kuului kisojen aikana perjantai ja lauantai iltana toteutettu Salpalinjan panssariesteiden valaisu ulkotulilla. Salpalinjaa on edustava osuus VT 6 varrella ja ampumahiihtostadionille menevän Napakympintien varrella. Valaisu toteutettiin yhdessä Kontiolahden reserviupseerit Ry:n kanssa. Valaisu ideaa ympäristöpäällikkö kehitteli kuntatekniikan päällikkö Sauli Hyttisen kanssa.

Kiviä valaistiin molempina iltoina 101 ulkotulella, koska Suomi täyttää kuluvana vuonna 101 vuotta. Valaisu oli kaikuja Suomen itsenäisyyden juhlavuoden Suomi 100 tapahtumista. Valaisu näkyi upeana Ah –stadionilta iltakisoista poistuttaessa. Valaisusta on tullut paljon positiivista palautetta.

Näistä arkiympäristön viihtyvyyttä lisäävistä tilataideteoksista ja kisahuuman kasvattajista maksetaan talkoo tyyppinen korvaus paikallisille yhdistystoimijoille. Kustannus on pieni saavutettuun näkyvyyteen verrattuna.
Tulokset
Ajatus yhteisen arkiympäristön viihtyvuuden eteen tehtävistä töistä on avartunut. Tarvitaan uusia ja tuoreita ideoita ja tekoja! Yhteistyö vapaaehtoistoimijoiden kanssa on parantunut ja he ovat itse toteuttaneet omissa ympäristöissään vastaavia tekoja.

Kokemuksista kerrotaan avoimesti ja vastaavaia tekoja, joiden ei ei tarvitse olla isoja, tehdään lisää eri toimjoiden kanssa.

Avoimia, jopa keskeneräisiä, tiloja arkiympäristössä katsellaan uudella asenteella ja ideoiden. Avoimiin tiloihin voidaan myydä esim. ilmoitustilaa.

Kehittäminen on muuttanut työn tekemistä entistä vapautuneemmaksi, jossa saa olla luovampi ja oma itsensä. Ei kangistunut byrokraatti, joka aina vain kieltää kaikkea. Ilon purskahduksia kuuluu ja uskallamme hieman irrotella. Olemme kuitenkin vasta alkumetreillä, kaivamassa työyhteisöjen piilevää luovuutta esiin.

Liitteet
20180309_195857.jpg
20180309_200248.jpg
IMG-20180328-WA0001.jpg

Yhteyshenkilöt

Antti Suontama
antti.suontama@kontiolahti.fi
Ympäristöpäällikkö
Kontiolahden kunta/tekninen osasto