16.10.2017
Hämeenkyrön terveyskeskuksen Ruokapalvelut, Hämeenkyrö

Hämeenkyrön terveyskeskuksen ruokahuollon kehittäminen

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Keittiön siirryttyä uusiin tiloihin kustannuksissa ei saatu aikaan odotettuja säästöjä. Aloimme koko keittiön porukalla miettimään, mitä tekisimme. Pidimme kehittämisillan, jossa jokainen työntekijä sai kertoa omia työn kehittämisideoitansa sekä pohdimme niitä. Lähdimme kokeilemaan kehitysideoita todellisessa työnteossa.

Ratkaisu
Huhtikuussa 2013 keittiötoiminta siirtyi uusiin tiloihin. Tässä vaiheessa tuotimme aterioita 8 yksikköön.

Tammikuussa 2014 aloitimme kotiateriapalvelu annosten valmistuksen. Ateriat toimitetaan 3 kertaa viikossa asiakkaille kylmänä cook&chill-tuotantotavalla. Tammikuussa 2014 tuli kaksi yksikköä lisää, joihin lähtee lounas lämpimänä ja päivällinen kylmänä.

Keittiön siirryttyä uusiin tiloihin kustannuksissa ei saatu aikaan odotettuja säästöjä. Suurin kustannus, noin 60 % aiheutuu henkilöstökuluista, joten pääsääntöisesti lähdettiin miettimään niiden osuuden pienentämisen mahdollisuuksia ilman, että muutos vaikuttaisi kovin paljon asiakkaiden toimintaan.

Syyskuussa 2015 alkoivat keittiöllä isot muutokset. Lähiesimies vaihtui ja samalla vähennettiin yksi työntekijä. Henkilöstön vähentämisessä ei ollut kyse yt-neuvotteluista, lomautuksista tai irtisanomisista.

Työtapoja muutimme siten, että pärjäsimme yhden henkilön vähennyksestä huolimatta. Esimiehen vaihtuminen mahdollisti uusien toimintatapojen kokeilun ja hyviksi havaittujen toimintatapojen ottamisen käyttöön. Samaan aikaan saimme valmistettavaksi maahanmuuttajien ruoat. Valmistimme heille lounaan ja päivällisen, heidän kulttuurinsa edellyttämillä tavoilla. Ateriat toimitettiin osa lämpimänä ja osa kylmänä.

Loppuvuoden 2015 aikana mietimme uudelleen, miten voisimme kehittää toimintaamme saamalla aikaan säästöjä sekä samalla järkiperäistämällä toimintaamme. Otimme käyttöön luovan ajattelun ja vapaan kehittämisen. Pidimme muutaman kehittämisillan ja ideoita lähti tulemaan.

Tammikuussa 2016 otimme kehittämisideat ja muutoksen todelliseen kokeiluun keittiöllämme. Saimme ruokapalvelupäälliköltä vapaat kädet toteuttamiseen, järjestimme työmme täysin uudella tavalla ja kaikki työvuorot muokattiin uudestaan.

Lähdimme kokeilemaan viikonlopun työvuoroja 4 henkilöllä aikaisemman 5:n sijaan. Tämä työpanos siirretään halvemmille työtunneille arkipäiviin. Kaikki sellaiset työt, joita ei ole pakko tehdä viikonloppuna, siirrettiin tehtäväksi arkena. Ruokalistaa muokattiin niin, että mahdollisimman paljon pystytään esivalmistelemaan viikonlopun ruokia. Näillä muutoksilla säästetään lauantailta ja sunnuntailta 5,95 tuntia henkilöstökuluja.

Lisäksi supistimme keittiön toimintatunteja. Aiemmin iltavuoro päättyi 18.30. Siirsimme sen päättymään klo 17.00. Työvuoron tunnit siirsimme tehtäväksi aamuun. Aamun astiahuoltoon tulee kaksi ihmistä, jolloin tiskivuorosta saatiin kevyempi, mutta myös tehokkaampi. Samat työt tehdään 1,5 tuntia nopeammin kuin aiemmin ja samalla säästetään maksettavissa iltalisissä 365 h vuodessa.

Kokkien työvuoroja muutettiin. Kun tiski hoituu nopeammin ja tehokkaammin saimme siirrettyä yhden työntekijän tiskistä osaksi aikaa kokkien apuun kiireisimpänä aikana. Näin kokkien työ helpottuu ja selkeytyy. Heillä on enemmän aikaa valmistaa dieettejä.

Vuonna 2016 aloitimme kaikkia koskevan työnkierron keittiöllä. Jokainen osallistuu vuorollaan ruoanvalmistukseen ja tekee vaihtelevasti kaikkia eri vuoroja. Näin työ tuli mielekkäämmäksi sekä vaihtelevammaksi. Samalla lisäsimme työntekijöidemme moniosaamista.

Kesäkuussa 2016 meille tuli 4 uutta kohdetta tuotantoon, näihin kohteisiin lähetetään myös välitystuotteita, kaikki kuljetetaan ateriakuljetuslaatikoissa.

Vuonna 2016 lisäsimme yhteistyötä paikkakunnalla sijaitsevan ammattikoulun kanssa (Sasky Iisakki). Meillä on ollut sieltä useita harjoittelijoita. Olemme jakaneet osaamistamme heille sekä antaneet heille mahdollisuuden tutustua työympäristöömme. Huhtikuussa 2017 teimme Saskyn kanssa perehdytys- / opastusvideon keittiöstämme.

Saskyn kanssa tehtävää yhteistyötä on lisäksi Taitaja 2017 semifinaalin tuomarointi, johon osallistui 3 työntekijäämme. Vuonna 2018 olemme edelleen mukana laatimassa Taitaja 2018 tehtäviä sekä tuomaroimassa finaalia.

Tammikuussa 2017 perustimme keittiöllemme omat Facebook-sivut. Tarkoituksena tiedottaa ja tuoda toimintaamme tutuksi muille ihmisille.

Lokakuun alusta 2017 tuotantoon tuli lisää yksi kehitysvammaisten asumisyksikkö. Lähetämme lounaan lämpöisenä ja päivällisen kylmänä ja välitystuotteita ateriakuljetuslaatikoissa. Terveyskeskuksen keittiöllä tuotetaan vuonna 2017 n.1000 annosta vuorokaudessa perusturvan ateriapalveluita.
Tulokset
Esimerkiksi tiskiosastolla supistamalla keittiön aukiolotunteja, saimme siirrettyä iltavuorosta ihmisiä aamuvuoroon. Iltavuorossa oli 2 ihmistä hoitamassa tiskiä. Iltavuoroon sisältyi paljon turhaa odottelua, koska kaikki osastovaunut eivät saapuneet samaan aikaan ja lopputöitä ei päässyt tekemään ennen kuin kaikki osastovaunut olivat palautuneet takaisin.

Supistamalla aukiolotunteja saimme siirrettyä illan odotteluaikaa aamuun. Saimme aamun tiskarille parin. Aiemmin aamutiski oli yksin ja teki työtä likaisen ja puhtaan tiskin kanssa sekaisin. Saatuamme toisen työntekijän aamuun, hoituu tiski nykyisin jouhevammin, koska toinen keskittyy likaiseen päähän ja toinen puhtaaseen päähän. Aamun tiskimäärä tuplaantui muutosten myötä, mutta samalla se fyysisesti ja henkisesti helpottui. Enää kukaan ei ollut yksin ison tiskivuoren juurella, vaan töitä tehdään pareittain.

Muutokset ovat kaikki lähteneet oman keittiömme henkilökunnan ideoista. Henkilökunta on kertonut olevansa tyytyväisiä muutoksiin sekä jaksavansa paremmin. Muutokset ovat edistäneet positiivisesti työhyvinvointiamme ja ” yhden päivän sairauslomat” ovat vähentyneet. Työ on myös fyysisesti helpompaa. Mieli on kohentunut, koska ideoita kokeillaan, aina jokaista uutta ideaa ei tyrmätä vaan kokeillaan ja pohditaan jatkoa.

Viikonlopputyötä tulee harvemmin. Kukaan työntekijöistä ei ole halunnut palata vanhaan, vaan uutta toimintatapaa jatketaan edelleen. Muutoksien myötä työ on käynyt mielekkäämmäksi sekä samalla se on parantanut jo hyvää yhteishenkeämme vielä paremmaksi.

Esimiehenä olen kannustanut muutoksiin ja pyrkinyt rohkaisemaan uusien ideoiden tuomista julki. Kaikkea voidaan aina kokeilla. Monia juttuja ollaan myös kokeiltu, mutta palattu takaisin todettuamme, ettei ollutkaan hyvä juttu. Itse esimiehenä olen saanut täyden tuen ja kannustuksen omalta esimieheltäni kehittämiseen. Meillä on ollut vapaat kädet kokeilla, kunhan kustannuksia ei synny lisää. Muutoksien avulla meidän on nykyään helpompi saada sijaisia ja lomatuuraajia. Tämä mielestäni osoittaa myös kehittämisen toimimisen.

Kehittäminen jatkuu tulevaisuudessa, ollaan suunniteltu mm. kanttiininpidon aloittamista ja hävikkiruuan myymistä. Näitä ideoita olemme pohtineet kunnanjohtajamme kanssa. Lisäksi kehittämiskohteena on edelleen työvuorojen muuttaminen koko aika muuttuvassa tilanteessa.

Yhteyshenkilöt

Hanna-Mari Kontusaari
hanna-mari.kontusaari(ät)hameenkyro.fi
Ruokapalveluesimies
Kunta
Hanna-Mari Kontusaari
hanna-mari.kontusaari(ät)hameenkyro.fi
Ruokapalveluesimies


Jennileena Lähteenmäki
jennileena.lahteenmaki(ät)hameenkyro.fi
Ruokapalvelupäällikkö
Ruoka- ja siivouspalvelut
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto/esihenkilöt
ja henkilöstö

Toimialat

Toiminnot

Teemat