25.11.2016
Pohjoissavolaiset kansalaisopistot ja SavoGrow Oy , Suonenjoki

Kansalaisopiston sisällöt osallistujille virtuaalisesti ja vuorovaikutteisesti

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Palvelu tulevaisuteen: eMaaseutu -hanke on Pohjois-Savossa maakunnallinen, digitalisuuden edistämiseen tähtäävä hanke. Sen kuntalaisille osoittamassa kyselyssä kuntien palveluista keväällä 2016 todettiin, että kuntalaiset kaipaavat lisää harrastamisen mahdollisuuksia asuinaloilleen: kansalaisopistojen ryhmiä ei saada osallistujapulan vuoksi kylillä käyntiin tai mielenkiintoiseen aineeseen ei saada alueelta pätevää ohjaajaa. Hankkeelta pyydettiin mahdollisuutta pilotoida virtuaalista sisältöjen välittämistä.

Palvelu tulevaisuuteen: eMaaseutu -hankkeesta vastaa SavoGrow Oy, jonka omistavat Keiteleen, Pielaveden, Rautalammin, Suonenjoen, Tervon ja Vesannon kunnat.
Ratkaisu
eMaaseutu -hanke on syksyllä 2016 pilotoinut kahta virtuaalisen harrastamisen kokonaisuutta.

Ensimmäisessä pilotissa järjestettiin heprean kielen alkeiden -opetus vuorovaikutteisena online -opetuksena heinäveteläisen yrityksen ja Vieremän kansalaisopiston kanssa: ilmaisen kokeilun ilmoittautumiset otettiin vastaan Vieremän kansalaisopistolla, mutta ilmoittautuminen oli kaikille avointa kuntarajoista ja toiminta-alueista riippumatta.

Osallistujia harvinaiseen aineeseen tuli Liedosta Iisalmeen. Kokeilun tavoitteena oli testata, miten opiskelijoiden kodeissa riittää valmiudet online-opetukseen osallistumiseen (ei yksisuuntainen, webinaarityyppinen opetus), miten digitaalinen opetus voisi tavoittaa opiskelijoita kuntarajojen yli ja voisiko myös kansalaisopistojen sisältöjen tuottaminen mahdollistaa tai tukea yrittäjyyttä harvaan asutulla maaseudulla (opetus alihankintamuotoisena niissä aineissa, joihin ei tuntiopettajia ole mahdollista saada). eMaaseutu -hankkeen resursseilla mahdollistettiin videoalustan käyttö opetuksessa.

Lisäksi 19.11. järjestettiin virtuaaliharrastamisen päivä kylätaloille, johon osallistui 11 kylätaloa Pohjois-Savon ja Kainuun alueella. Kaikkiin tapahtumapaikkoihin lähetettiin vuorovaikutteisena (kuva ja ääni kaksisuuntaisena) neljä eri sisältöistä harrastustuntia: asahi, ruoka ja viini, muistikoulu sekä draamapedagogiikka. Yksi opettaja pystyi samanaikaisesti ohjaamaan 11 ryhmää.
Tulokset
Molemmista harrastepiloteista saatu palaute on rohkaisevaa: virtuaalisuus on tuonut osallistumisen mahdollisuuden lähemmäksi kyläläisiä ja tekniikka on toiminut ennakkoasenteita paremmin.

Kokeiluilla on osoitettu, että digitekniikka mahdollistaa tällaisen harrastetoiminnan järjestämisen ja mm. osallistujat on hyvin nopealla koulutuksella saatu hallitsemaan tarvittavaa tekniikkaa. Teknisen osaamisen jälkeen pitäisi siirtyä toiminnan muutokseen: Millaisia asennemuutoksia se vaatii, että yksi opettaja voikin samanaikaisesti vetää kymmenen ryhmää ja toiminta leviää digitaalisesti kuntarajoja kunnioittamatta.

Yhteyshenkilöt

Minna Jaakkola
minna.jaakkola(ät)savogrow.fi
viestintäpäällikkö
Kehitysyhtiö SavoGrow Oy / Palvelu tulevaisuuteen: eMaaseutu -hanke
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta