19.3.2019
Kangasalan kaupunki, Kangasala

5-vuotiaiden kulttuurikokemus

Käytössä

Tarve ja tavoitteet
Kangasalan varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen laadittiin yhteinen kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuuripyräys vuonna 2015.

Kulttuurikasvatussuunnitelma on työkalu kulttuuri-, taide- ja kulttuuriperintökasvatuksen toteuttamiseen osana varhaiskasvatusta ja opetusta. Kulttuuripyräyksen tavoitteena on saada jokaiselle lapselle ja nuorelle omakohtainen kokemus taiteesta ja kulttuurista säännöllisesti.
Ratkaisu
Kulttuurikasvatussuunnitelman aloittamista ohjasi koko kunnan kulttuuriohjelma, jonka tavoitteena on edistää kulttuuritoimintaa ja sen myötä kuntalaisten hyvinvointia ja elämänlaatua. Suunnitelmaa laatimaan nimettiin seitsemän jäseninen työryhmä. Työryhmä koostui varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen johdosta ja henkilöstöstä sekä kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden asiantuntijoista.

Kangasalan lasten ja nuorten kulttuurikasvatussuunnitelma – Kulttuuripyräys – on konkreettinen ja näkyvä toimenpide lasten ja nuorten oikeuksien ja tasa-arvoisuuden puolesta. Eri ikä-luokille suunniteltiin vuosittain toteutettavat suunnitelmat kulttuurikokemukseen.

Kulttuuripyräys tarjoaa kaikille kangasalalaisille 5-vuotiaille lapsille ilmaisen kulttuurielämyksen yhteistyössä Kangasala-talon kanssa.
Tulokset
5-vuotiaiden kulttuurikokemus järjestettiin vuonna 2019 onnistuneesti jo viidettä kertaa. Päiväkodeista, perhepäivähoidosta ja kotihoidosta liki kaikki kangasalalaiset 5-vuotiaat ovat osallistuneet tapahtumaan. Kulttuurikasvatussuunnitelman mukaisesti 5-vuotiaat ovat saaneet konsertti- tai teatterielämyksen. Ensimmäinen vuonna 2015 5-vuotiaille lapsille tarjottu kulttuurielämys oli vasta valmistuneen Kangasala-talon virallinen lasten avajaistapahtuma.

Esitykset, jotka on tarjottu 5-vuotiaille:
2015 Tanssiteatteri Mobita Dansco Tanssiva Muumilaakso
2016 Jussi Makkonen, sello, Nazig Azezian, piano Soiva metsä - Jean Sibeliuksen matkassa
2017 Sirkus Aikamoinen Onnellisten maa
2018 Lastenooppera Hopeinen lusikka
2019 Teatteri Kurnuttava Sammakko Piki ja Kumma
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto/esimiehet
ja henkilöstö

Yhteyshenkilöt

Niina Kettunen-Niemi
niina.kettunen-niemi@kangasala.fi
Varhaiskasvatuksen suunnittelija
Kangasalan kaupunki, sivistyskeskus